Note

Sociando-Mallet 2003
Haut-Medoc AOC
Francja
Cabernet Sauvignon 55%
Merlot 40%
Cabernet Franc 5%
Cena: 170
Alk: 14,00%
Kolor: cz
Ocena: 7
Nr 14924
www

star (2014-03-01)
Kawa³ wina, co¶ jak potê¿ne Chateauneuf du Pape. S³oneczny rocznik da³ popaliæ, cukier poszed³ w górê, garbnik i ekstrakt jest, zabarwiony lekk± s³odycz±, ale dojrza³o¶ci fenologicznej (ki czort?) pewno nie osi±gniêto i st±d lekko "zielony", znaczy niedojrza³e wino, wra¿enie gorzko¶ci, które chyba z czasem zginie. Proponujê wróciæ do tego wina za 10, 20 lat;-) No ale to ju¿ nie dla nas. A by³o to moje ostatnie wino tego wieczoru, urodzinowego SstarWines http://www.sstarwines.pl/drupal-6.10/node/771 gdy¿ choroba zmog³a i do domu wracaæ ju¿ czas. PS. Dziêki Temi za mi³± niespodziankê, wino zakupione wino14889#49552 we Francji http://www.vinsetmillesimes.com/en/import/11329-sociando-mallet-2003.html za 42E! @Vins & Millesimes

temi (2014-03-01)
Popraw Starze rocznik, bo ¿e¶ z tych emocji 2000 wpisa³ zamiast 2003 ;-)
wino14924#49731

star (2014-03-01)
Rocznik poprawiony, mam nadziejê, ¿e poziom alkoholu w porzo? Nie pytam o Temiego, który honorowo nie wypluwa³;-) Móg³by¶ Temi napisaæ jakie wra¿enia z pierwszej butelki Sociando-Mallet?
wino14924#49732

star (2014-03-01)
Przy okazji Vininova sprzedaje (pralinka) drugie wino - Demoiselle za 97z³, nawet w±tek na Forum Wino by³ mu po¶wiêcony (pralinka) w Carrefourze dobry rocznik 2000 chodzi³ kiedy¶ za 80z³.
wino14924#49733

star (2014-03-01)
Wg Parkera, który da³ 94PP, to najlepszy z ostatnich roczników Sociando-Mallet. Ocenia³ pewno potencja³, ekstrakt, a brak kwasowo¶ci i odrobina s³odyczy mu nie przeszkadza³a, bo to wszak mi³o¶nik Chateauneuf du Pape. Wg mnie rocznik to do¶æ nietypowy, co nie znaczy, ¿e z³y. Do piwniczki z nim!
wino14924#49735

star (2014-03-02)
Po prostu Sociando-Mallet! Z kontry: gleba kamienista na podglebiu (?) wapienno-¿elazistym. Wiek ¶redni winoro¶li to 30 lat, co czêstokroæ uznawane jest za optymalny wiek winoro¶li. Do tego rêczny zbiór winogron.

Teraz notka saute zbiorcza: s³odko pachnie, potê¿ne, ChdP, b. taniczne, d³ugie, Cabernet S., gorzkie, Grenache, b. taniczne, za m³ode, 25E (?), ocena 7, zielony, Cab. Franc.

Ostatnio widziane w Gdyni, w Carrefourze, w Domu Handlowym jakim¶, rocznik 2010 za 160z³ Wein-r wyrwa³, mo¿e kiedy¶ poczêstuje;-)
wino14924#49739

temi (2014-03-02)
Wra¿enia z pierwszej butelki Sociando-Mallet? Ano takie jak i wasze: bordosa bym w tym nie rozpozna³, a prêdzej Rodañczyka. Jakie¶ takie ³atwe by³o. S³odycz i materia t³umaczy 94PP.
wino14924#49748

marek (2014-03-03)
to w koñcu by³o s³odkie czy gorzkie? bo na raz nie mog³o byæ i takie i takie
wino14924#49757

star (2014-03-03)
Ale¿ oczywi¶cie, ¿e mo¿e. Niska kwasowo¶æ. Ekstrakt, garbnik, do tego lekkie wra¿enie s³odyczy. Niektóre ChdP tak maj±. S³odko-gorzkie jak gorzkie gody Polañskiego;-)

wino14924#49760

star (2014-03-03)
Krytycy i ich opinie z KLWines (pralinka)


94 points Robert Parker's Wine Advocate

Sociando-Mallet is the poster child for what cru bourgeois estates can achieve. This is a wine that is consistently of classified-growth quality and also one of the longest lived wines made in the Medoc. An exceptional vintage for Sociando-Mallet, 2003 has produced a spectacularly concentrated, inky blue/purple-colored wine with an extraordinary nose of blackberries, raspberries, some white flowers, and a hint of lead pencil shavings. The wine is powerful, extremely full-bodied, quite tannic, and seriously endowed. This is stunning wine that is rich, layered, and in need of 5-6 years of bottle-age. It should keep for 30+ years. It is certainly a riveting effort for the vintage and, as I wrote last year, probably a modern-day version of a hypothetical blend of a 1970 and a 1982. (4/ 2006)

92 points Wine Spectator

Beautiful and intense aromas of blackberry, lightly grilled meat and currant. Full-bodied, with loads of fruit and big, velvety tannins. Blockbuster. (3/ 2006)

91 points Stephen Tanzer's International Wine Cellar

Good medium ruby-red color. More grilled on the nose than the 2004 or 2005: superripe black fruits and bitter chocolate. Then liqueur-like verging on confectionery in the mouth, but with surprisingly healthy acids giving shape to the dominant black fruit flavors. At once velvety and quite powerful, with the fine-grained tannins currently conveying a rather soft impression. (5/ 2006)


Zwróæ Marku uwagê na okre¶lenia: bitter chocolate, liquer-like, confectionary, tannic. Jak to nie okre¶la s³odko-gorzkich klimatów to ja nie rozumiem angielskiego:-)
wino14924#49761

star (2014-04-04)
Dla Jancis Robinson ten rocznik w ¶rodku stawki ¶wietnych roczników: 2000, 1982, 1975, 1998, 2005, 2003, 2008, 1990, 2001, 1996. Ponoæ to prawie Saint Estephe i widaæ, ¿e im cieplej tym lepiej. Dziwne, ¿e rocznik 1998 dobry dla Saint Emilion raczej tak ¶wietnie wypad³. Ostre klasyki jak 1990 czy 1996 po¶ród przeciêtnego niby w Bordeaux 2001, choæ ¶wietnego wg mnie obfitego i g³adkiego do¶æ (pralinka) rocznika Sociando-Mallet! Przy okazji zêby ostrzê na rocznik https://farrvintners.com/wine.php?wine=4498 2006, a do Leclerca mam nadziejê, ¿e niekoniecznie w Lublinie wybiorê siê po 2009!
wino14924#50094

star (2014-04-04)
Fotka posiad³o¶ci.
wino14924#50095

star (2014-04-04)
Szukaæ trzeba posiad³o¶ci w Saint-Seurin-de-Cadourne (pralinka) na pó³noc maps.google.com od Saint Estephe, tylko 1 km!
wino14924#50096


Wina Sociando-Mallet:
Demoiselle 2011 Haut-Medoc Cab..
Demoiselle 2009 Haut-Medoc Cab..
2007 Haut-Medoc Cabernet Sauv..
2006 Haut-Medoc Cabernet Sauv..
2004 Haut-Medoc Cabernet Sauvi..
2003 Haut-Medoc Cabernet Sauv..
2001 Haut-Medoc Cabernet Sauvi..
Demoiselle 2000 Haut-Medoc Cabe..
1997 Haut-Medoc Cabernet Sauvi..
Jean Gautreau 1996 Haut-Medoc ..
1995 Haut-Medoc Cabernet Sauv..
1991 Haut-Medoc Cabernet Sauv..
1990 Haut-Medoc Cabernet Sauv..
1989 Haut-Medoc Cabernet Sauv..
1988 Haut-Medoc Cabernet Sauv..
1986 Haut-Medoc Cabernet Sauv..
1982 Haut-Medoc Cabernet Sauvi..