Monika Bielka-Vescovi, gościnnie na SstarWines

Archived on Mon, 07/19/2010 - 22:21.

07/19/2010 - 19:58 sstar: Witam Panią serdecznie :)

07/19/2010 - 19:58 vescovi: Witam!

07/19/2010 - 19:59 sstar: Przypomnę, że tradycyjnie zapis z czatu zostanie udostępniony na SstarWines.pl.

07/19/2010 - 19:59 sstar: Pamięta Pani swoje pierwsze wino?

07/19/2010 - 20:00 vescovi: tak, to było wino domowe zrobione przez mojego tatę

07/19/2010 - 20:00 sstar: Z winogron?

07/19/2010 - 20:01 vescovi: ale wino, które zrobiło na mnie wrażenie po raz pierwszy.....to pinot noir z Oregonu...piłam je właśnie w Oregonie

07/19/2010 - 20:01 vescovi: tak z winogron

07/19/2010 - 20:02 sstar: Czy miłość do Pinotów z Oregonu pozostała na dłużej?

07/19/2010 - 20:03 vescovi: zdecydowanie tak jednak powiększyła się ona o wile innych ciekawych szczepów

07/19/2010 - 20:03 sstar: Czy mogłaby Pani polecić jakieś Pinoty z USA?

07/19/2010 - 20:04 sstar: Ostatnio wiele sobie obiecywałem po Pinocie Kena Wrighta ale przyznam, że nieco się rozczarowałem :(

07/19/2010 - 20:05 sstar: Dobrze, że etykieta przynajmniej ładna :) http://www.sstarwines.pl/sample.php?inc=note.php&note=9722

07/19/2010 - 20:05 vescovi: Domaine Serene Pinot Noir Evenstad Reserve to jeden z ciekawszych jakie piłam

07/19/2010 - 20:06 sstar: A z tych dostępnych w Polsce, niekoniecznie Pinotów, ale win z USA.

07/19/2010 - 20:07 vescovi: Ken Wrighta ostanio degustowwałam wiele lat temu ale przyznam, że tez nie zrobił na mnie aż takiego wrażenia

07/19/2010 - 20:07 sstar: Jakby Pani pokrótce opisała Domaine Serene Pinot Noir Evenstad Reserve? Tak aby zrozumiała także osoba spoza winnego kręgu.

07/19/2010 - 20:09 vescovi: przyznam, że nie miałam wiele okazji (jestem w Polsce dopiero od miesiąca miesiąca) próbować wielu amerykańskich win ale z tych, które ostanio zauważylam na półkach to Rubicon (Nebaum-Coppola) jest bardzo ciekawe, jest to również wino organiczne

07/19/2010 - 20:10 sstar: A czym cechują się wina organiczne?

07/19/2010 - 20:11 sstar: Przypomnę też pytanie o krótki opis dla laika Domaine Serene Pinot Noir Evenstad Reserve :)

07/19/2010 - 20:13 vescovi: wracjąc do Domaine Serene, wino jest to wino które jest zostaje na długo w ustach (i w pamieci) czyli że aromaty pozostawiają wiele wrażeń możemy wzczuć lekkie nutki malin, porzeczek i cynamonu

07/19/2010 - 20:14 sstar: Ten cynamon to od amerykańskiej beczki?

07/19/2010 - 20:14 vescovi: tak... właśnie

07/19/2010 - 20:14 sstar: A wina organiczne? Co sądzi Pani o biodynamice?

07/19/2010 - 20:16 vescovi: uważam, że wina biodynamiczne są to wina wyjatkowe na ktore powinnismy zwrocic szczegolna uwage

07/19/2010 - 20:17 sstar: Pracowała Pani w restauracjach w Memphis, Boulder, Broomfield? Z czego znane są te miasta w USA? Czy mogłaby Pani też pokrótce opisać charakterystykę tych restauracji, czy roli w jakiej Pani tam pracowała? Z czego Pani zapamiętała każdą z nich?

07/19/2010 - 20:17 sstar: A do win biodynamicznych jeszcze pewno wrócimy.

07/19/2010 - 20:19 vescovi: jeszcze moment o biodynamice...wina te sa produkowane z pasja i wielka znajomoscia wiedzy nie tylko o winorosli ale takze o ruchach kosmosu co wnosi wielka wartosc do ostatecynego produktu

07/19/2010 - 20:20 sstar: Pasja i znajomość rzeczy to rozumiem, ale ruchy kosmosu, to brzmi dość ezoterycznie?

07/19/2010 - 20:22 vescovi: wracajac do USA, trzy tak rozne miejsca...to co je laczy dla mnie to poziom restauracji w ktorych pracowalam...fine dining....w Memphis neoamerykanska kuchnia i "klasyczna" (amerykanska) karta wina glownie oparta na winach kalifornijkich

07/19/2010 - 20:23 vescovi: Boulder to wina organiczne i biodynamiczne, kuchnia oparta o produkty najwyzszej jakosci, czesto organiczne...wplywy ze wschodu...rowniez y kuchni tajskiej

07/19/2010 - 20:23 vescovi: Broomfield to powrot to kuchni neoamrykanskiej ale w bardzo noweoczysnym wydaniu

07/19/2010 - 20:24 sstar: Do czego najlepiej wg Pani pasuje Zinfandel? A do czego Petite Sirah? Jakieś inne sprawdzone połączenia winno kulinarne, także nieoczekiwane. Czym różni się "klasyczna" kuchnia amerykańska od neoamerykańskiej?

07/19/2010 - 20:25 vescovi: karta wina rowniez oparta na winach amerykanskich jednak lista win specjalnych za ktora bylam w pelni odpowiedzialna wprowadzala wiele swiatowych win (z nowego i ze starego swiata)

07/19/2010 - 20:27 vescovi: zinfandel jest swietny do gorzkiej czekolady z takich mniej klasycznych polaczen, czesto laczy sie go takze z miesem (np. wolowym) z grilla

07/19/2010 - 20:27 sstar: Przypomnę za GL (mam nadzieję, że info aktualne) Pani historię pracy za oceanem: Three Oaks Inn, Memphis, USA (od 2002-08 do 2005-06) Stanowisko: Manager Restauracji Paulette’s and Three Oaks Grill Ma Restauracja Sunflower, Boulder, USA (od 2005-07 do 2007-02) Stanowisko: Manager Restauracji, Sommelier, Dyrektor ds. Alkoholi Restauracja Bloom, Fox Restaurant Concepts, Broomfield, USA (od 2007-03 do 2008-02) Stanowisko: Manager Restauracji, Sommelier, Dyrektor ds. Alkoholi

07/19/2010 - 20:28 vescovi: Petite Sirah, choc cyesto mylnie uwazane jest za lzejsze wino, poprzez Petite w nazwie, jest ciezsze, alkoholowe i nadaje sie do mies z rusztu, steku wolowego

07/19/2010 - 20:28 sstar: A jakich europejskich win jest Pani zdecydowanym orędowinikiem?

07/19/2010 - 20:30 vescovi: przyznam, ze to trudne pytanie...poniewaz lubie dobrze zrobione wina...

07/19/2010 - 20:30 sstar: W Europie nie robi się dobrych win? ;)

07/19/2010 - 20:31 vescovi: czesto siegam po wina wloskie...z polnocy...amarone, barbera

07/19/2010 - 20:31 sstar: A nebbiolo?

07/19/2010 - 20:31 vescovi: w Europie robi sie swietne wina.....choc nie wszystkie sa dobrze zrobione..

07/19/2010 - 20:31 vescovi: bardzo lubie siegac po szczepy ktore nie sa bardzo znane

07/19/2010 - 20:32 sstar: Czemu nie z południa? Co sądzi Pani o winach z Toskanii, czy okolic Etny?

07/19/2010 - 20:32 vescovi: lubie czerwone wina portugalskie...

07/19/2010 - 20:32 sstar: To może jakiś przykład mniej znanych odmian winorośli po które zdarzyło się Pani ostatnio sięgnąć?

07/19/2010 - 20:32 vescovi: generalnie lubie siegac po wina ze szczepow typowych dla danego kraju

07/19/2010 - 20:33 sstar: A portugalskie to zapytam metaforycznie: Dao czy Douro? Równie dobrze można by zapytać: Burgundia czy Bordeaux?

07/19/2010 - 20:33 vescovi: ostanio siegam po wina gruzinskie....szczep rkatsiteli miedzy innymi

07/19/2010 - 20:33 sstar: A od jakiego producenta to Rkatsiteli?

07/19/2010 - 20:34 vescovi: tutaj pisalach o gruzinskich winach http://www.vinisfera.pl/wino,864,150,0,0,F,news.html

07/19/2010 - 20:34 vescovi: Satrapzo z Telavi Wine Cellars

07/19/2010 - 20:35 sstar: U nas Rkatisteli zyskało poprawne zwykle opinie: http://www.sstarwines.pl/sample.php?inc=index.php&grape=Rkatsiteli&plus=1

07/19/2010 - 20:36 sstar: Może z wyjątkiem Duszy Mnicha? Czy opakowanie/etykieta odgrywa dla Pani dużą rolę?

07/19/2010 - 20:36 vescovi: wracajac do Portugali to czesciej kupuje Douro niz Dao (choc przyznam ze lubie obydwa) zwracam jednak uwage na to co lubia moi towrzysze

07/19/2010 - 20:37 sstar: To zupełnie odwrotnie niż Marek Bieńczyk :) A Bourgogne czy Bordeaux?

07/19/2010 - 20:39 sstar: Witam Wesoły! Może jakieś pytanie o wina polskie: próbowała Pani jakieś? Jaka przed nimi przyszłość?

07/19/2010 - 20:39 vescovi: opkowanie dla mnie nie ma znaczenia kiedy wybieram wino na wlasny uzytek, jednak kiedy wybieram je dla klienta musze wziac pod uwage etykiete i niekiedy dopasowac do charakteru degustacji...(nieczesto - ale etykieta moze wywolac niepotrzeben komentarze)

07/19/2010 - 20:40 wesoly: witam!

07/19/2010 - 20:41 vescovi: mimo wielu prob nadal nie znam odpowiedzi na - A Bourgogne czy Bordeaux? Ja po prostu lubie obydwa. Jednak co do rocznikow to starsze BX i mlodsze lub starsze BY

07/19/2010 - 20:41 sstar: Rocznik 2010 obrodził zdecydowanie lepiej w Polsce niż 2009 (czy tak Wesoły?), czy sądzi Pani, że pójdzie za tym lepsza jakość?

07/19/2010 - 20:42 sstar: Wracając też do pytania o Pinota, to jakie najlepsze/najsławniejsze/najstardze wino Pani próbowała?

07/19/2010 - 20:43 vescovi: przyznam, ze jeszcze nie probowalam polskich win, jednak wydaje mi sie ze istnieje potencjal na produkcje win jakosciowych w Polsce...czeka nas jeszcze wiele prob i bledow...w Anglii produkuje sie juz dobre wina musujace...mysle ze za kilkadziesiat lat w Polsce (biorac pod uwage globalne ocieplenie) mamy szanse stworzyc interesujace wina

07/19/2010 - 20:43 wesoly: rocznik 2010 w Polce nie będzie łatwy

07/19/2010 - 20:43 sstar: Witam MikPaw :) Pytanie o wina supermarketowe, co Pani o nich sądzi? Przepraszam za natłok pytań.

07/19/2010 - 20:44 vescovi: witam wesolego!

07/19/2010 - 20:44 wesoly: sporo winnic jednak odczuło mocno zimowe mrozy

07/19/2010 - 20:45 sstar: Może Vitis Vinifera bardziej to odczuła? Co sądzi Pani o winach spoza VV?

07/19/2010 - 20:46 wesoly: sstar, mieszance tez nie znosza mrozow po -26*C

07/19/2010 - 20:46 vescovi: cos moje wiadomosci sie nie pojawiaja...proba 1,2,3

07/19/2010 - 20:46 vescovi: juz

07/19/2010 - 20:47 sstar: Nad Rawką dały radę! Przynajmniej dziś w winnicy tak zobaczyłem, może to kwestia, że to dopiero trzecie/czwarte owocowanie?

07/19/2010 - 20:47 sstar: :)

07/19/2010 - 20:48 wesoly: coz zalezy od miejsca....

07/19/2010 - 20:48 deo: hej

07/19/2010 - 20:48 wesoly: najwieksze winnice w PL sporo oberwaly, Mieknia pisze o tym na swojej stronie

07/19/2010 - 20:48 sstar: Witamy Deo!

07/19/2010 - 20:49 vescovi: no to wracam o sueprmarket.....to musimy rozgraniczyc jakosc supermarketowa od wina sprzedawanego w supermarkecie

07/19/2010 - 20:50 deo: dobrze powiedziane :-)

07/19/2010 - 20:50 sstar: Ale czy "jakość supermarketowa" nie jest pojęciem krzywdzącym wiele win z supermarketu?

07/19/2010 - 20:51 vescovi: generalnie wina masowo produkowane nie maja zadnych charakterystyk terroir i sa do siebie niejako podobe

07/19/2010 - 20:52 vescovi: tak..zgodze sie z tym....sa wina ciekawe i niezle zrobione i tylko to ze sa na polce supermarketu ich nie przekresla

07/19/2010 - 20:52 vescovi: jednak wazny jest sposob przechowywania tego wina

07/19/2010 - 20:52 sstar: Klienci często szukają powtarzalności? A czy przy winach organicznych, biodynamicznych różnorodność roczników nie może być zabójcza?

07/19/2010 - 20:52 vescovi: a to juz w supermarkecie bywa probleme

07/19/2010 - 20:52 mikpaw: witam

07/19/2010 - 20:53 mikpaw: Czy najlepsze wina pochodzą z Chile i dlaczego?

07/19/2010 - 20:53 vescovi: to prawda ze moze istniec roznordnosc rocznikow przy winach biodynamicznych nieco mniej przy organicznych

07/19/2010 - 20:54 vescovi: wydaje mie sie ze w przypadku win bio to wlasnie jest ich urok....

07/19/2010 - 20:55 vescovi: uzywamy tutaj naturalnych drozdzy ktrore co roku zachowuja sie inaczej i prawda jest ze w niktorych latach wina te maga sie jakosciowo wahac

07/19/2010 - 20:56 sstar: Ale jak wytłumaczyć klientowi, że to wino nie jest po prostu zepsute;)? Czy metka bio ma nobilitować zepsute/źle zrobione wina? Pytanie Majkiego o wina z Chile. Oczywiście tendencyjne :)

07/19/2010 - 20:58 vescovi: jest trudno ale nie jest to niemozliwe.....ja opowiadam moja klientom o filozofii produkcji takiego wina, o fazach ksiezyca i o rogu krowy zakopanym w ziemi, o milosci winiarza do swoich winnic, i o tym jak zly rocznik staje sie wyzwaniem dla biodynamicznego winiarza jedank to wlasnie czesto on ma wieksze szanse wyprodukowac wino ktore bedzie ciekwsze niz te od producentow komercyjnych

07/19/2010 - 20:58 sstar: W międzyczasie pozwolę sobie przypomnieć profil Pani Moniki na FB: http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=728684343&ref=ts

07/19/2010 - 20:59 sstar: A wina z Chile?

07/19/2010 - 20:59 sstar: A także profil na GL: http://www.goldenline.pl/monika-bielka-vescovi

07/19/2010 - 20:59 vescovi: Chile...jest kilka win z Chile ktore sa dobre....jednak masowa produkcja czesto dostepna na naszym rynku do nich nie czesto nalezy...

07/19/2010 - 21:00 sstar: Na FB: http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=728684343&ref=ts

07/19/2010 - 21:00 sstar: Coś nie działa pralinka :( Trudno.

07/19/2010 - 21:00 vescovi: wracajac do najstarszego wina ktore pilam (powoli nie nadazam) :) to 1966 Chateu Palmer i 1964 Chateu Haut Brion

07/19/2010 - 21:01 sstar: A jakie wina z Chile Pani szczególnie się spodobało? Co sądzi Pani o nowych regionach w Chile? Pokrótce jak Pani opisałaby tego Palmera i Haut Brion?

07/19/2010 - 21:01 sstar: Zwalniam........................................

07/19/2010 - 21:02 vescovi: co prawda to BX an nie BY byly najstarsze ale Palmer byl wysmienity....to wlasnie kwintesencja tego o czym mowi sie o dojrzalych winach z BX

07/19/2010 - 21:02 vescovi: haut brion pilismy juz troszke za pozno

07/19/2010 - 21:02 sstar: :(

07/19/2010 - 21:02 sstar: A najstarszy/najlepszy/najsławniejszy Pinot jakiego Pani próbowała?

07/19/2010 - 21:04 vescovi: jedno z najlepszych chilijskich win jakie pilam to Almaviva

07/19/2010 - 21:04 mikpaw: warte swojej ceny?

07/19/2010 - 21:04 sstar: Jaki rocznik Almavivy? Jak się miała do najlepszych win bordoskich jakie Pani próbowała?

07/19/2010 - 21:08 vescovi: intensywene z nutka espresso i fig...czy warte ceny...hmmm...w degustacji w ciemno postawilam je na drugim miejscu tuz po Opus One, bylo stosunkowe mlode 2005, a degustowane bylo razem z winami ze starego i nowego swiata...mysle, ze warte swojej ceny jednak zdecydowanie powinno bylo polezakowc

07/19/2010 - 21:08 sstar: A Opus z jakiego rocznika?

07/19/2010 - 21:08 vescovi: z 2005

07/19/2010 - 21:09 sstar: No i pytanie o Pinota. Niektórzy stwierdzą, że pytam o DRC, ale to nieprawda ;)

07/19/2010 - 21:10 vescovi: ze smutkiem przyznam ze nie mialam okacji degustowac jeszcze DRC, nie ukrywam ze bede dazyc do tego malutkiego marzenia

07/19/2010 - 21:10 sstar: A jakiego Pinota zapamiętała Pani na zawsze? Nie pytam o traumę ;)

07/19/2010 - 21:11 deo: warto do tego dążyć? wydaje się, że DRC to już nie wino, ale towar luksusowy

07/19/2010 - 21:11 mikpaw: a z ciut niższej półki cenowej? - np. taki Albis od jednego z moich ulubionych importerów :)

07/19/2010 - 21:11 vescovi: to napweno towar luksusowy, jedank trzba go zdegustowac by miec porownanie...

07/19/2010 - 21:12 sstar: Król jest nagi... to kuszące?

07/19/2010 - 21:13 vescovi: nie mialam okazji go jeszscze probowac, prosze napisac gdzie jest dostepne i chetnie je znajde

07/19/2010 - 21:13 deo: czy trzeba... na pewno jest to kuszące, ale co Pani myśli o pomyśle bojkotu win, których cena jest absurdalnie wysoka?

07/19/2010 - 21:16 vescovi: mysle ze to nie bedzie mialo racji bytu.... choc sam pomysl jest ciekawy.....takie Le Pin czy DRC sa juz tak zkorzenione iz bojkot zrobi im tylko dobra reklame moim zdaniem

07/19/2010 - 21:16 sstar: Bojkot teoretyczny, abstrakcyjny, czy wylanie kieliszka DRC?

07/19/2010 - 21:16 mikpaw: deo: to chyba prostsze niż bojkot win absurdalnie tanich ;)

07/19/2010 - 21:17 deo: nie mówię o niekupowaniu, bo to mi nie grozi, ale o bojkocie w sferze opinii, czyli założeniu, że te wina mnie nie interesują

07/19/2010 - 21:18 vescovi: kieliszek mozna wylac....ale trzeba najpierew je wino kupic (co nie jst takie latwe) a pozniej za nie zaplacic ;) mysle, ze malo kto wyleje:D

07/19/2010 - 21:19 deo: kupowanie takich win to absurd, chyba że ktoś ma nieograniczone środki

07/19/2010 - 21:19 vescovi: mozna.....ale Ci co tak naprawde maja na to gotowke nie zwroca na to uwagi....bo zwyczajnie moga sobie na nie pozwolic

07/19/2010 - 21:19 vescovi: tak wlasnie...wina te zostana legedami.....

07/19/2010 - 21:20 sstar: One chyba nie potrzebuja nowej reklamy, choć z drugiej strony ostatnio trąbili o szantażowaniu Auberta de Villaine: http://www.decanter.com/news/news.php?id=297784 Akcja złapania szantażysty (żadanie okupu) na cmentarzu. Sądzi Pani, że to odkurzanie legendy?

07/19/2010 - 21:21 sstar: A co do DRC, to polecam degustację w Grains Nobles w Paryżu, jedyne 400E za wszystkie wina z rocznika 2007, pod koniec roku :)

07/19/2010 - 21:22 vescovi: mysle, ze jezeli to byl zamyslny bojkot to wlasnie spowodowal, ze chetniej kupowane jest DWC

07/19/2010 - 21:23 vescovi: a czy Pan sie wybiera ;) do Grains Nobles.....

07/19/2010 - 21:23 sstar: Jest Pani sommelierem (bo chyba nie sommelierką?). Jak porównałaby Pani obydwa kursy/egzaminy: International Sommelier Guild – Denver, Colorado, USA Sommelier Diploma WSET, Londyn, Wielka Brytania Advanced Certificate Teacher Certificate New Horizons Computer Learning Center – Memphis, TN, USA Szereg szkoleń oprogramowania komputerowego Organizacje: internationalsommelier.com wset.co.uk

07/19/2010 - 21:24 celeste: bry

07/19/2010 - 21:24 celeste: uszanowanie i w ogóle

07/19/2010 - 21:24 vescovi: w zeszlym roku w wine Spectator byl natomiast artykul Wine Spectator i tam wlasnie pisano o podrobionych rocznikach m.in. Petrusa....mysle ze takie wiadomosci zmniejszaja sprzedaz drogich win bardziej niz bojkot

07/19/2010 - 21:25 sstar: Witam Celeste! A co do Grains Nobles, to wybieram się, ale nie wiem czy mi się uda. Przy okazji...

07/19/2010 - 21:26 vescovi: Z merytorycznego punktu widzenia bardziej zadowolana bylam z International Sommelier Guild, swietnie przgotowani wykladowcy, bardziej intensywny program, bardzo ciekawie przedstawiony...

07/19/2010 - 21:27 sstar: A zdawalność? Na jakim poziomie? Kończył się ten kurs egzaminem?

07/19/2010 - 21:33 vescovi: tak, na dyplomwym kursie (bo cala nauka w ISG skladala sie z trzch poziomow kazdy konczyl sie egzaminem) egzaminy trwaly 2 dni: pierwszy dzien to egazmin teortetyczny: eseje, dobieranie wina do potraw, oraz egzamin wielokrotnego wyboru a drugi to czesc praktyczna czyli podawanie wina czerwonego i szampana, degustacja w ciemno 15 stu win i siedmiu innych alkoholi i czesc ustna....generalnie przygotowania do samego egzaminu trwaly solidne pol roku (nie liczac zajec szkolnyc) zdawalnoc ok 60%

07/19/2010 - 21:34 sstar: A WSET?

07/19/2010 - 21:35 vescovi: no i nieskonczona ilosc degustacji w ciemno, mialam swoja grupke z ktora przgotowywalam sie do egzminow spotykalismy sie 2-3 razy w tygodniu i kazdy z nas przynosil wino do degustacji, spedzalismy nad degustacja godzine robiac dokladne notatki

07/19/2010 - 21:37 sstar: http://wset.co.uk

07/19/2010 - 21:39 vescovi: W WSET podchodzilam do wiekszosci egzaminow eksternistycznie...jednak bylam w Londynie na kursie nauczycielskim, czyli przygotowujacym do prowadzenia zajec i egzaminow WSET. Zajecia sa rowniez bardzo dobrze przygotowane.

07/19/2010 - 21:39 mikpaw: Bollinger 1976

07/19/2010 - 21:40 mikpaw: albo 1975

07/19/2010 - 21:40 vescovi: to wino pija glownie Bond

07/19/2010 - 21:41 sstar: Z dziewczynami ;)

07/19/2010 - 21:41 vescovi: a tak powaznie to nie mialam okazji sprobowac...jest jednak legndarne......:)

07/19/2010 - 21:42 sstar: A jak wrażenia po powrocie (?) do kraju?

07/19/2010 - 21:43 vescovi: chetnie sprobowalabym szampana ostanio znalezionego na dnie Baltyku http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,8147440,Na_dnie_Baltyku_znaleziono_najstarszy_szampan_swiata.html

07/19/2010 - 21:44 sstar: Może wypłynie z niego jakiś małż ;)

07/19/2010 - 21:45 vescovi: bardzo mile wrazenia z kraju, musze przyznac, ze kultura picia wina pieknie sie rozwija i mlodzi ludzie chetnie siegaja po wino, rozmowy o winach przy stole robia sie bardzo popularne i nauka o wine ma duze szanse na zmiane naszego podejscia do tego trunku na skali narodowej

07/19/2010 - 21:46 vescovi: a moze homar :)

07/19/2010 - 21:46 sstar: Obecnie pracuje Pani dla Six Senses (jakie to zmysły?) Resorts and Spas, gdzie to jest? Jerzy Kruk, który nas też odwiedził dab jedynie o 4senses, a tu mamy o dwa więcej :)

07/19/2010 - 21:47 sstar: dba nie dab!

07/19/2010 - 21:49 mikpaw: czy sommelierzy degustują też wódkę?

07/19/2010 - 21:50 vescovi: Six Senses to grupa kutortow i spa przede wszyskim mieszczcych sie w Azji, jest to grupa o duzej swiadomosci proekologicznej, nastawiona na najwyzsza jakosc produkotow oferowanych w komforowych, luksusowych jednak bardzo nauturalnych warunkach.......czyli inne spojzenie na luksus

07/19/2010 - 21:50 sstar: Czyli z Polski do tych spa jest raczej daleko :(

07/19/2010 - 21:52 vescovi: wlasnie tam zajmowalam sie do niedawna zakupem win m.in. organicznych i biodynamicznych dla grupy na calym swiecie...jednak sytuacja polityczna w Tajlandii gdzie ostatnio mieszkalam sklonila mnie do powrotu do kraju :) Tutaj planuje otworzyc firme szkoleniowa i promowac kulture wina w Polsce.

07/19/2010 - 21:54 sstar: Jak Pani otworzy tę firmę to proszę dać znać w wątku ogłoszeniowym na SstarWines: http://www.sstarwines.pl/wino9476

07/19/2010 - 21:54 vescovi: Mysle ze w Polsce jest potencjal na wspaniale spa ale jeszcze odkrywamy swoje mozliwosci. a te zmysly to; sound, sight, smell, taste, touch no i ostani ..........beyond

07/19/2010 - 21:55 vescovi: dziekuje............ sommelierzy wodke tez degustuja....

07/19/2010 - 21:55 sstar: Co sądzi Pani o guście np. Sucklinga i ocenach win w Wine Spectator? No i jaka wódka najlepsza? ;)

07/19/2010 - 21:59 vescovi: Oceny Sucklinga jakkolwiek bardzo ciekawe i wartosciowe byly bardzo jednostronne....i niecalkiem obiektywne....mysle, ze podzielenie jego obowiazkow na kilka osob wniesie nowy powiew do oceny win europejskich - szkoda tylko ze sa one przeniesione do Nowego Jorku poniewaz moim zdaniem charakter wina ocenia sie najlepiej w miejscu jego produkcji

07/19/2010 - 21:59 sstar: Odwiedziła Pani Chateau Angelus w Saint Emilion, jak wrażenia z degustacji win oraz z kontaktu z Hubertem de Bouardem?

07/19/2010 - 22:00 sstar: A czy nie jest tak, że częstokroć wina które smakują nam na miejscu po powrocie okazują się delikatnie mówiąc nieciekawe?

07/19/2010 - 22:03 vescovi: to Hubert odwiedzil mnie w Tajalndii, w hotelu Evason zorganizowalam winokolacje a on byl gosciem honorowym. Hubert to bardzo ciekawa postasc, niesamowicie elkowentny jednak nie posiada w sobie nutki snobizmu ktorej moznaby oczekiwac po wlascicielu jednych z nalepszych winnic swiata. To osoba otawrata z wielka pasja do wina.

07/19/2010 - 22:04 sstar: A jego wina? Poczęstował jakimś? Z innej beczki: Wspina się Pani? Spędziła Pani sporo czasu w Boulder, Colorado.

07/19/2010 - 22:04 vescovi: Najstarszy rocznik CH. Angelus serwowany podczas degustacji to 1996 ale tak naprawde to bylo jeszcze "dziecko"....niestamowity potencjal starzenia i pieknie rozwijajace sie wino

07/19/2010 - 22:04 mikpaw: Czy degustując wódkę - także się ją wypluwa?

07/19/2010 - 22:05 vescovi: wlasnie dlatego ze wina nie lubia podrozowac i niekiedy przechodza "szok" najlepiej degustowac je na miejscu

07/19/2010 - 22:06 vescovi: wspianam sie....dlatego wlasnie wybralam Krakow....no blisko w gory...w Boulder spedzilam prawie 3 lata i to bylo jedno z najpiekniejszych miejsc w kotrych mieszkalam :)

07/19/2010 - 22:07 sstar: A jakie drogi Pani zapamiętała?

07/19/2010 - 22:08 sstar: Miejsca? W Rudawach Janowickich już Pani była?

07/19/2010 - 22:08 vescovi: tak...wypluwam wodke....;) nie nalzy ona do mich ulubionych trunkow jednak chetnie ja rowniez oceniam...

07/19/2010 - 22:09 vescovi: Bardzo lubie miejsce ktore nazywa sie Indiam Peaks, tam tez chodzilam (jak to Polak :) na grzyby...prawdziwow bylko w brod

07/19/2010 - 22:09 vescovi: nie jeszcze nie bylam w Rudawach...

07/19/2010 - 22:10 sstar: Czy może Pani rozwinąć myśl/motto: "The discovery of a wine is of greater moment than the discovery of a constellation. The universe is too full of stars" w kontekście SstarWines ;)

07/19/2010 - 22:10 mikpaw: i da się tak "w ciemno" odróżnić Sobieskiego od Wyborowej?

07/19/2010 - 22:15 vescovi: Odkrycie pieknego wina, ktore ma wlasny charakter i dusze nadana mu przez winemakera jest wspanialsze od odkrycia kolejnej gwiazdy lub konstelacji gwiazd, ktore dla nas z daleka wygladaja tak samo, chodzi o to co jest blisko nas tu i teraz. O to co jest piekne i blyszczy jak gwiazda, nie musimy jej wcale szukac na niebie...(szampan przeciez tez jest pelen gwiazd!!!)

07/19/2010 - 22:17 vescovi: bardzo milo mi sie z Wami rozmawia jedank jutro odbieram z lotniska w Berlinie meza i psa.......w koncu bedziemy w pelnym skladzie........musze sie tam jednak jeszcze przemiescic..........wiec bede sie zegnac

07/19/2010 - 22:17 sstar: Dziękuję za przyjęcie zaproszenia i udział w czacie!

07/19/2010 - 22:18 sstar: Życzę powodzenia na naszej ziemi!

07/19/2010 - 22:19 sstar: Chętnych zapraszam na czat po czacie: http://www.sstarwines.pl/drupal-6.10/node/210

07/19/2010 - 22:19 sstar: 9senses, a co!

07/19/2010 - 22:20 sstar: Jeszcze raz dziękuję Pani Moniko i do usłyszenia :)

07/19/2010 - 22:20 vescovi: Dziekuje, na pewno jeszcz po-czatujemy przy jakiej okazji. Pozdrawiam wszystkich. :)

07/19/2010 - 22:20 sstar: FIN!