Question:
Jaki procent win wyprodukowanych w USA pochodzi z Kalifornii?
Response:
90
70
50
Regionów winnych w USA oznaczonych AVA (American Viticultural Area) jest około
100
200
300
Aby wino zaklasyfikowano do konkretnego AVA (American Viticultural Area) z danego regionu winnego musi pochodzić
95% winogron użytych do produkcji tego wina
85% winogron użytych do produkcji tego wina
75% winogron użytych do produkcji tego wina
Napa Valley słynie z odmiany
Zinfandel
Pinot Noir
Cabernet Sauvignon
Pierwsza winorośl jaką posadzono w Sonoma Valley datuje się z roku
1712
1812
1912
Mendocino County słynie oprócz winnic ze
dzikich grzybów
sekwoje
oswojonych wilków
Central Coast słynie z
Silicon Valley
gór Santa Cruz, miejsca skąd pochodzi Montebello, najlepsze wino na ślepiej degustacji Judgement of Paris w 1976, kiedy to pokonało ono sławne, klasyfikowane w pierwszej piątce Bordeaux
odmian Syrah i Viognier
otrzymania jako jednego z pierwszych regionów w USA prawa do używania AVA (American Viticultural Areas)
jednych z najstarszych winorośli sadzonych jeszcze przez Franciszkanów, w drodze do El Camino Reals, na koniec XVIII w.
Monterey County (hrabstwo?)
posiada prawa do 9 regionów AVA (American Viticultural Areas)
to miejsce gdzie rośnie 2000 samotny cyprys
zawiera w swoich granicach półwysep będący na ścieżce migracyjnej wielorybów (a dokładnie to wody wokół półwyspu są na tej ścieżce)
Paso Robles to ojczyzna
Chardonnay i Cabernet
Pinot Noir i Sauvignon Blanc
odmian rodańskich
Santa Barbara
bliskości Los Angeles zawdzięcza fakt, że przyciąga wiele Hollywoodzkich gwiazd
pojawiło się jako jeden z celów podróży bohaterów w filmie Bezdroża (SideWays)
dzięki filmowi Bezdroża (SideWays) pozwoliło stało się sławnym producentem Pinot Noir
Region Lodi i okolice słyną z
subtelnych i finezyjnych win
win z odmiany Zinfandel
win wzmacnianych podobnych do Porto i Madery