Trydenckie impresje posród skał i winnic. Balter - winnica na strazy.

Juz samo dojscie do posiadłosci o złudnie niskim numerze 24 było osiagnieciem. Nie wzielismy bowiem pod uwage, ze po numerze 3 moze byc inny niz 4 (to tak miedzy nami matematykami). A jednak owszem moze: 3a, a potem 3b itd. W koncu dojrzelismy kamienna wieze oraz warowne mury. Okazało sie, ze dalej juz isc nie musimy.

Trentino_Balter_Garden_.jpg

Po sforsowaniu bramy wejsciowej zobaczylismy posród cyprysów dziesieciohektarowa winnice o wystawie południowej z pieknym widokiem na góry otaczajace Rovereto oraz Doline Adygi. Juz 500 lat temu wykorzystywano swietna lokalizacje tego miejsca do celów zupełnie nie zwiazanych z winem, a mianowicie militarnych. Z tych czasów pozostał mur okalajacy posiadłosc Aziendy Agricoli Balter zwienczony wieza słuzaca jako punkt obserwacyjny. Nicola Balter opisywany był nam jako sympatyczny człowek zarówno przez Rosanne Manica z Longarivy jak i własciciela sklepu promujacego Lega Antianalcoolica z Rivy del Garda (sklep ten z kolei my goraco polecamy). I rzeczywiscie. Ujał nas bezposrednioscia, i nie spytawszy nawet kogo i co reprezentujemy, od razu zabrał sie do oprowadzania nas po wszystkich zakatkach swych włosci. Tak wiec moglismy obejrzec uprawy Pinot Nero oraz Lagreina w systemie Guyot. Nicola stopniowo przechodzi z pergoli na ten typ uprawy aby wczesniej uzyskiwac pełna dojrzałosc gron. Trzeba bowiem wiedziec, ze niskie kiscie pozwalaja na wiecej absorbcji ciepła z podłoza. Szykuje sie tez nowa uprawa Teroldego. Sala degustacji, w stylu tradycyjnym, zaprasza spragnionych wycieczki sa tu mile widziane. Przepiekna podziemna piwnica została wykopana w stoku wzgórza, a w niej mozna znalezc rzedy beczek oraz butelek z Barbanico. Sama posiadłosc osadzona jest na wzgórzu, bedacym z pewnoscia pozostałoscia moreny lodowcowej.

Trentino_Balter_Vineyard_.jpg

Z dugiej strony doliny widoczny masyw Monte Cornetto. Schodzacy ongis lodowiec zmienił nie tylko ukształtowanie, ale takze morfologie gleby. Podłoze winnic stanowia gleby wapienne z licznymi aluwialnymi otoczakami. Gdy wrócilismy do hali produkcyjnej, skad zaczelismy zwiedzanie, okazało sie, ze swietnie trafilismy w czasoprzestrzeni. Moglismy bowiem obejrzec szampanska metode produkcji Brut - usuwanie zamrozonych czopów z osadem (d´egorgement) ruszyło pełna para (czytaj cisnieniem). Jak wiekszosc osób w tym regionie tak i Balter oddawał winogrona do kantyn przez wiele lat. Dopiero od pewnego czasu produkuje z powodzeniem dosc szeroka game własnych win. Niestety, nie moglismy zakupic własnie butelkowanej Riservy Brut, składajacej sie z 80% Chardonnay i 20% Pinot Nero; wina notowanego w przewodnikach. Kupilismy wiec juz zabutelkowane, czyste Chardonnay Brut (opisywane ponizej) oraz Barbanico (spoczywajace nadal w naszej piwniczce). Dodac musze, ze rozmawialismy po włosku, co dostarczyc powinno Czytelnikowi (znajacemu,
badz nie, nasza ‘biegła’ znajomosc jezyka włoskiego) odpowiedniej perspektywy do spojrzenia na powyzszy tekst. Z pewnoscia bardziej merytoryczne podejscie
mozna znalezc np. w artykule http://www.sensonline.com/4DCGI/Rec04_682

barbanico.jpg

Barbanico Lagrein, Cabernet Sauvignon, Merlot 2001,
IGT Vallagarina 13.50%, deg, 2005-08-23
wino o zapachu buraczków w towarzystwie fiołka oraz cierpkim, lekko kwasowym smaku; moze
jednak nieco zbyt suchym, ale z pewnoscia pokazujacym owoc i ziemie, a nie beczke, choc ta
rasowa z Allier, Tron¸cais, umiejetnie uzyta; odmiany winogron w proporcji: 40%, 30%, 30%, a
urokliwa etykieta (http://www.aoweb.com/gwnbalter.html) została narysowana przez jedno
z dzieci specjalnej troski, którymi zajmuje sie matka Nicoli; cena na miejscu choc z zastawem
14E;

Lagrein, Merlot 2004, IGT Vallagarina 13.50%, deg, 2005-08-23
przyjemny tytoniowo-jezynowy aromat, niezbyt głeboki ale poprawny smak, cena - 6E;

Brut Chardonnay 2004, DOC Trento 12.5%, 9E, 2005-10-01
w tej apelacji wystepuja tylko wina musujace, samo wino stanowiło przygrywke do degustacji
Pinot Noir (w tym Zinz`ele), bez watpienia swa zywoscia obudziło kubki smakowe degustujacych;

Az. Agr. Balter, Via Vallunga II 24, 38068 Rovereto (TN), tel. +390464430101;

Comments

Collegium Vini

Collegium Vini to miejsce, gdzie oryginalnie opublikowałem ten tekst z fotkami: http://www.collegiumvini.pl/cv/129_Balter.pdf
Tu też jakieś powrzucam jak je znajdę:-) O już znalazłem!