Archived on Tue, 02/02/2010 - 22:53.
02/02/2010 - 20:44 sstar: Zapraszam!
02/02/2010 - 20:58 mm: cos tu cicho
02/02/2010 - 20:59 sstar: Zaczynamy o 20-tej. Czekamy na gościa specjalnego :)
02/02/2010 - 20:59 celeste: ahoj
02/02/2010 - 21:00 sstar: W międzyczasie przypomnę, że zapis z czatu zostanie zarchiwizowany i udostępniony na Sstarwines.pl
02/02/2010 - 21:00 jkruk: Witajcie, jestem :)
02/02/2010 - 21:00 sstar: Możemy zaczynać :)
02/02/2010 - 21:01 sstar: Witam!
02/02/2010 - 21:01 sstar: Co jest najtrudniejsze w pracy sommeliera?
02/02/2010 - 21:01 jkruk: Prawdopodobnie nie oczaruje dzisiaj bystrością i refleksem - cały dzień za kólkiem
02/02/2010 - 21:02 jkruk: kontakt z ludźmi :)
02/02/2010 - 21:02 jkruk: no i znaleśc pracę
02/02/2010 - 21:02 sstar: :)
02/02/2010 - 21:02 sstar: Pana ulubione połączenie kulinarno-winne?
02/02/2010 - 21:03 jkruk: to może coś z ekstremalnych
02/02/2010 - 21:03 jkruk: czyli np amarone z bigosem
02/02/2010 - 21:03 sstar: Niezły bigos ;)
02/02/2010 - 21:03 jkruk: albo stara rioja z halibutem
02/02/2010 - 21:04 jkruk: halibut uwędzony w cygarze
02/02/2010 - 21:04 jkruk: :)
02/02/2010 - 21:04 jkruk: "ciężko" warsztatowo pracowałem nad tym połączeniem
02/02/2010 - 21:04 sstar: A co do śledzia?
02/02/2010 - 21:04 jkruk: wbrew klasycznym rekomendacjom standardowego białego trunku
02/02/2010 - 21:05 jkruk: gruner veltliner
02/02/2010 - 21:05 jkruk: albo szampan
02/02/2010 - 21:05 sstar: Ulubiony szampan?
02/02/2010 - 21:05 jkruk: pamiętam panel magazynu do potraw świątecznych wszyscy uczestnicy byli pod wrażeniem lansona
02/02/2010 - 21:06 wesoly: szampan pasuje do wszystkiego ;)
02/02/2010 - 21:06 sstar: A Pana ulubiony szampan?
02/02/2010 - 21:06 jkruk: bollinger, deutz
02/02/2010 - 21:06 sstar: Jakiś szampan do słodkiego deseru?
02/02/2010 - 21:07 jkruk: trudne...
02/02/2010 - 21:08 jkruk: na pewno nie lanson, zbyt duża kwasowość
02/02/2010 - 21:08 jkruk: a co teraz degustujecie?
02/02/2010 - 21:09 wesoly: skończyłem musującego Sylvanera i zabrałem się za Rondo :]
02/02/2010 - 21:09 sstar: Chinon z Centrum Wina, zna Pan może?
02/02/2010 - 21:09 monty: Sigalasa 2006
02/02/2010 - 21:09 jkruk: ja chwyciłem za Optimum 2006 AC Fronton
02/02/2010 - 21:10 jkruk: wstyd przyznać pierwszy raz pije wino ze szczepu negrette
02/02/2010 - 21:10 jkruk: chinon, chyba co ś nowego
02/02/2010 - 21:11 guest-1: Skąd posiada Pan dane, że szkolenie u Pana może dać restauratorowi 70% wzrostu sprzedaży wina?
02/02/2010 - 21:11 jkruk: Te techniki są oparte na dwu letnich badaniach marketingowych w stanach zjednoczonych
02/02/2010 - 21:12 jkruk: Sprawdzono jak techniki wpływają, ich połączenie daje taki wynik
02/02/2010 - 21:13 jkruk: Może inny rynek, ale te techniki działają zapewniaM
02/02/2010 - 21:13 guest-1: czyli wnioski są na podstawie rynku z USA i szkoleń prowadzonych przez osoby wykształcone w tej materii a nie kogoś kogo szkolił w prowadzeniu restauracji muzykolog i tłumacz?
02/02/2010 - 21:14 jkruk: czuje podtekst, ale mo że jaśniej
02/02/2010 - 21:14 monty: Ten muzykolog i tłumacz zjada na śniadnaie większosc tych wykształconych w materii
02/02/2010 - 21:14 monty: Hipoteza empiryczna
02/02/2010 - 21:14 guest-1: w prowadzeniu restauracji?
02/02/2010 - 21:14 jkruk: Zjada w wiedzy na pewno
02/02/2010 - 21:15 jkruk: o winie
02/02/2010 - 21:16 jkruk: podteksty są fajne, ale piszcie bezpośrednio
02/02/2010 - 21:16 guest-1: która restauracja osiągnęła 70% wzrostu na podstawie doradzania tych panów? Blue Cactus? Nowe Miasto?
02/02/2010 - 21:16 guest-1: Czy ta w klubie kręglowym?
02/02/2010 - 21:17 jkruk: Teraz już nie wiem o co chodzi, czy mowa o mnie
02/02/2010 - 21:17 sstar: Chinon jest stary, z 2004, ale jary ;)
02/02/2010 - 21:17 sstar: A to Negrette z jakiej apelacji?
02/02/2010 - 21:18 snsk: wlasnie, o co chodzi? o jakich panow??
02/02/2010 - 21:18 jkruk: fRONTON
02/02/2010 - 21:18 sstar: Dobre owocowe wina :)
02/02/2010 - 21:18 jkruk: Dobre ale dotarłem 19.50 i nie odetchneło
02/02/2010 - 21:19 monty: To nie jest to stuprocentowe negrette w takim razie
02/02/2010 - 21:19 sstar: Na kim wzoruje się Pan w pracy sommeliera? Mistrz?
02/02/2010 - 21:19 monty: skoro AOC fronton
02/02/2010 - 21:19 jkruk: Tak jest trochę syrah i cab
02/02/2010 - 21:19 sstar: Kto Pana najbardziej kulinarnie zawdziwił?
02/02/2010 - 21:20 jkruk: Mistrzem jest z pewnością Enrico Bernardo
02/02/2010 - 21:20 jkruk: Jako jedyny w finale poprawił wszytskie 10 błędów w karcie
02/02/2010 - 21:20 sstar: Przybliży Pan postać?
02/02/2010 - 21:21 jkruk: nikt tego wcze śniej nie dokonał
02/02/2010 - 21:21 sstar: Jakie to błędy? Można jakiś przykład?
02/02/2010 - 21:22 jkruk: Włoch, ale doświadczenie we Francji i Hiszpanii, Jakie ś rok temu otworzy ł własne miejsce i od razu 3 gwiazdki
02/02/2010 - 21:22 jkruk: Karta menu jest dobierana do win
02/02/2010 - 21:22 jkruk: go ście wybieraj ą tylko wina
02/02/2010 - 21:23 sstar: A gdzie to miejsce?
02/02/2010 - 21:23 guest-1: czy jest szansa dowiedzieć się, bez podtekstów, jaką to restauracją "zarządzał" w kwestii wina Pan Pióro i Pan Bońkowski od których nauczył się Pan zwiększać sprzedaż o 70%? Bo to Pan napisał w wywiadzie prasowym.
02/02/2010 - 21:23 jkruk: Błędy różne literówki
02/02/2010 - 21:23 jkruk: apelacje
02/02/2010 - 21:24 jkruk: rocznika nie było itd
02/02/2010 - 21:24 sstar: Guest, przytoczysz źródło wywiadu?
02/02/2010 - 21:24 guest-1: tak, Rynki Alkoholowe nr 11 2009
02/02/2010 - 21:24 sstar: Dzięki!
02/02/2010 - 21:25 jkruk: guest1/że oni, to z pewnością nie
02/02/2010 - 21:25 jkruk: Oni nauczyli mnie o winie i połączeniach
02/02/2010 - 21:25 jkruk: Sprzedaż i nauka o tym to moja dziedzina
02/02/2010 - 21:26 sstar: Pracował Pan w Centrum Wina i u Mielżyńskiego? Ich największe atuty?
02/02/2010 - 21:26 jkruk: Źródło badań sam znalazłem i weryfikowałem ich skuteczność
02/02/2010 - 21:27 guest-1: nie, napisano że zarządzali restauracją
02/02/2010 - 21:27 sstar: Czego nauczył się Pan w obydwu firmach?
02/02/2010 - 21:27 jkruk: u Mielżyńskiego Pan Robert, selekcja win
02/02/2010 - 21:27 guest-1: w jaki sposób Pan zweryfikował i gdzie?
02/02/2010 - 21:28 jkruk: Centrum wina to z pewnością jak nowa nazwa wskazuje dystrybucja
02/02/2010 - 21:28 jkruk: W miejscach w kt órych pracowałem
02/02/2010 - 21:28 jkruk: Ostatnio w Winebarze Centrum Wina
02/02/2010 - 21:28 sstar: Czym ma się wyróżniać wśród innych tego typu miejsc, których mamy już sporo, Pana nowe przedsięwzięcie?
02/02/2010 - 21:29 jkruk: Jeśli jedną z technik jest prowadzenie degustacji to trudno nie uwieżyć że to nie działa
02/02/2010 - 21:29 jkruk: Rekomendacja win do potraw działa także
02/02/2010 - 21:30 jkruk: Nowe jest własnym projetem, połączeniem sklepu, sali degustacyjnej i kuchni
02/02/2010 - 21:30 wesoly: a inne ulubione alkohole?
02/02/2010 - 21:31 sstar: Można będzie samemu gotować? ;)
02/02/2010 - 21:31 guest-1: degustacje w restauracji to rezygnacja z zajętych "normalnie" wszystkich stolików, wine bar to nie restauracja, więc ponownie pytam jak degustacje mają zwiększyć sprzedaż w restauracji?
02/02/2010 - 21:31 jkruk: Cieszę się, że mam potwierdzenie różnych znanych szefów kuychni, że b ędą mogli tam gotować
02/02/2010 - 21:31 jkruk: samemu też
02/02/2010 - 21:31 sstar: Czy opierać się będzie Pan na własnym imporcie, czy też na innych (jeśli tak to jakich?) importerach?
02/02/2010 - 21:32 sstar: Chodzi o wina!
02/02/2010 - 21:32 jkruk: Jeśli wszystkie stoliki zajęte, to trzeba sprawdzić czy wszyscy piją wina
02/02/2010 - 21:32 celeste: co innego, niz inni sklepikarze-restauratorzy, zaoferuje Pan gosciom? bo takich winebarow, sklepow, restauracji troche juz w Warszawie jest
02/02/2010 - 21:32 celeste: inna kuchnia?
02/02/2010 - 21:32 celeste: inne wina?
02/02/2010 - 21:33 jkruk: jeśli nie to degustacja tematyczna np 5 win według jakiegoś klucza pomoże 5 win za 25 zł\
02/02/2010 - 21:33 guest-1: i od tego sprawdzenia urośnie o 70%?
02/02/2010 - 21:33 jkruk: Tych szef ów, zaproponuję te ż różne scenariusze spotak ń \
02/02/2010 - 21:34 jkruk: Eventy dla firm, prezentacje kulinarne
02/02/2010 - 21:34 jkruk: Wkrótce stworzę galeri ę szefów na stronie i b edzie wiadomo o kogo chodzi
02/02/2010 - 21:35 jkruk: By ć blisko tych autorytetów to też atrakcja
02/02/2010 - 21:35 sstar: A jakie wina?
02/02/2010 - 21:35 sstar: Własny import?
02/02/2010 - 21:35 celeste: oczywiscie, ale autorytet raczej zmyslow nie nakarmi - a jakie wina?
02/02/2010 - 21:35 jkruk: guest 1 - Musimy się spotkać, bo w tej formule jestem na straconej pozycji
02/02/2010 - 21:36 jkruk: za wolno piszę
02/02/2010 - 21:36 sstar: Guest, zwolnij ;)
02/02/2010 - 21:36 guest-1: proszę napisać jak przebiega wzrost sprzedaży w Skarbnicy Wina i Nowym Mieście w Zamościu. to są chyba prowadzone przez Pana jako "flying sommelier" restauracje?
02/02/2010 - 21:36 jkruk: Wina to selekcja od róznych importerów,
02/02/2010 - 21:36 jkruk: Te wymienione to rozczaruje
02/02/2010 - 21:37 sstar: Wina greckie? Będą w karcie?
02/02/2010 - 21:37 jkruk: to projekty rodziny w Zamościu
02/02/2010 - 21:37 jkruk: Ale Skarbiec działa i dla wszystkich importerów sprzedaje wino najlepiej w całym lubelskim
02/02/2010 - 21:38 jkruk: Czyli działa
02/02/2010 - 21:38 sstar: W lubelskim chyba Monte di Vino też nieźle sobie radzi?
02/02/2010 - 21:38 jkruk: Tam były 3 dniowe szkolenia
02/02/2010 - 21:38 honey: Dobry wieczór, mam do Pana pytanie w jaki sposób w restauracjach obchodzi się wymóg otwierania wina godzinę przed wypiciem?
02/02/2010 - 21:39 guest-1: ale to są jedyne które oficjalnie reklamuje Pan jako autorskie na swojej stronie. ponieważ skupia się pan w reklamowaniu 4senses jako doradztwa zwiększającego profity, takie pytanie jest oczywiste.
02/02/2010 - 21:39 jkruk: i Karta bardzo przystępna dla klientów
02/02/2010 - 21:39 jkruk: Ja na swojej stronie nie informuje o tych miejscach
02/02/2010 - 21:39 sstar: Mowa o stronie: http://www.jerzykruk.pl
02/02/2010 - 21:40 sstar: Four Senses, skąd pomysł na nazwę?
02/02/2010 - 21:40 jkruk: nie informuje też o k¶egielni więc na pewno dobrze się znamy ale jeszcze nie wiem z kim mam przyjemno sc
02/02/2010 - 21:41 sstar: Guest może się przedstawisz? Nickiem ;)
02/02/2010 - 21:41 jkruk: honey na tą potrzebę niemal stworzono dekantacj ę
02/02/2010 - 21:41 jkruk: ab4 senses
02/02/2010 - 21:42 celeste: najwieksza sommelierska wtopa w karierze?
02/02/2010 - 21:42 jkruk: 4 senses
02/02/2010 - 21:42 guest-1: ależ kręgielnię teraz ma "sommelier" Daszkiewicz... pytania dotyczą konkretnych deklaracji dostępnych w prasie i internecie...
02/02/2010 - 21:42 jkruk: Przyznam nie pamiętam, to była burza mózgu z żoną i sprawdzanie wolnych domen
02/02/2010 - 21:43 honey: a co z winami, których nie powinno (podobno) się dekantować?
02/02/2010 - 21:43 sstar: Gotuje Pan w domu?
02/02/2010 - 21:43 jkruk: celeste było ich par ę
02/02/2010 - 21:44 guest-1: jeden z licznych "sommelierów", bo pytacie o źródła info: http://www.questoequello.pl/restauracja,wloska,karta,win.html
02/02/2010 - 21:45 sstar: Guest, poczekajmy na czat z Andrzejem Daszkiewiczem może?
02/02/2010 - 21:45 jkruk: między innymi Cava jako pomocnik kelnera pomylona z kawą (starndard), ale miałem jedną naprawdę mocną
02/02/2010 - 21:45 celeste: o, jaka?
02/02/2010 - 21:46 guest-1: ale to było pytanie skąd wiem od kręgielni, więc odpowiadam że od "sommelirea"
02/02/2010 - 21:46 jkruk: Tam pracowałem 8 lat temu, więc myślałem o mnie
02/02/2010 - 21:46 jkruk: wtedy nic o winie nie wiedziałem
02/02/2010 - 21:47 guest-1: a mimo tego wpisał Pan sobie to jako doświadczenie sommelierskie w reklamie na stronie roztocze?
02/02/2010 - 21:48 jkruk: Celste ta druga to nie Zdąże ją opisać w sposób komiczny ale w skrócie na żart klienta o j23 ja myślałem że chodzi o dro żdże modyfikowane które maj ą różne tego typu nazwy p70 c 31 idt
02/02/2010 - 21:49 sstar: Gotuje Pan w domu? Która z potraw zrobiła największe wrażenie na małżonce?
02/02/2010 - 21:50 jkruk: Guest 1 żadnej komunikacji o miejscach w których doradzałem nie robiłem, prawdopodobnie kto ś coś umieścił ale znowu nie wiem co nie na moją prośbłę
02/02/2010 - 21:50 celeste: ok,hipotetyczny scenariusz taki: mam knajpe, jedzenie sprzedaje sie wysmienicie, stoliki co wieczor pelne, a wino nie schodzi, choc cenowo w targecie i personel przeszkolony . Jakie pytanie zadaje mi Pan na poczatek? Co Pan proponuje?
02/02/2010 - 21:50 jkruk: Kaczka marynowana w cukrze i soli morskiel (jakby Gradvalax),
02/02/2010 - 21:51 jkruk: Wtedy był Lanson r óżowy i sylwester
02/02/2010 - 21:51 guest-1: nadal bardzo mi zależy na odpowiedzi na pytanie jakich to doświadczeń w "zarządzaniu" restauracją, i którą, doznał Pan od Pana Pióro i Bońkowskiego, co wymienia Pan w wywiadzie. To interesuje mnie, bo jako restaurator chciałbym jakoś zweryfikować to co Pan pisze zanim zapłacę za usługę doradzania, szkolenia i "flying sommeliera", jak to Pan elegancko ujmuje.
02/02/2010 - 21:52 jkruk: Celeste zapraszam do siebie porozmawiamy
02/02/2010 - 21:52 celeste: alez ja hipotetycznie, wcale nie mam i nie chce miec knajpy - pytam z ciekawosci :D
02/02/2010 - 21:54 sstar: Powrócę do pytania o wina greckie? Można je sprzedać w polskim sklepie czy restauracji? Pojawią się u Pana w 4Senses?
02/02/2010 - 21:55 jkruk: Chciałbym je mieć, ale co si ę pojawi ą na rynku to znikają
02/02/2010 - 21:55 guest-4: witam,czy jest zapotrzebowanie na rynku restaracyjnym na funkcje sommeliera?
02/02/2010 - 21:55 jkruk: Ja teraz po latach pracy dla importerów, poznaję teraz wszystkich i jeśli tylko s ą to będą i u mnie
02/02/2010 - 21:56 celeste: jak Pan mysli, czemu sommelierowi trudno o prace?
02/02/2010 - 21:56 jkruk: Wydaję mi się że coraz większe, restauratorzy zaczynają się przekonywać że warto go mieć
02/02/2010 - 21:56 sstar: Był Pan na Rodosie, na Mistrzostwach Sommelierów? Jak wrażenia? Jakaś anekdota może? Jak się mają od naszych krajowych organizowanych przez SSP?
02/02/2010 - 21:57 jkruk: ale to raczej rynek wymusza t ą osobę, a restauratorzy wzlekają
02/02/2010 - 21:57 guest-4: to dlaczego wszyscy sommelierzy pracuja u importerow win:)?
02/02/2010 - 21:57 jkruk: To jest właśnie problem
02/02/2010 - 21:58 guest-4: zna Pan kogos pracujacego stricte w restauracji ? ilu jeden? dwa?
02/02/2010 - 21:58 guest-4: dwóch?
02/02/2010 - 21:58 jkruk: Rynek jest najbarzdiej chłonny u importerów, sklepach specjalistycznych, w restauracjach trudno o sommeliera
02/02/2010 - 21:58 jkruk: góra 5
02/02/2010 - 21:59 guest-4: ok ,w takim razie po co to całe SSP .....przepraszam za szczerość
02/02/2010 - 21:59 jkruk: no może więcej
02/02/2010 - 22:00 guest-4: skoro 5 osob pracuje w zawodzie właściwym
02/02/2010 - 22:00 celeste: ok, ale to generalnie sie kupy nie trzyma: powiedzial Pan na poczatku, ze najtrudniej jest znalezc prace - i ja to w sumie rozumiem. Z drugiej strony w restauracjach brak sommelierow, bo sa w sklepach i u iporterow. W czym wiec problem? W placy?
02/02/2010 - 22:01 sstar: Restauracje nie są zainteresowane posiadaniem sommeliera, chyba o to chodzi?
02/02/2010 - 22:01 jkruk: Sommelier wpisany w liste zawodów, m ówi się więcej i potrzeba tych osób wzrośnie
02/02/2010 - 22:02 honey: Które restauracje w Warszawie mają Sommelierów?
02/02/2010 - 22:02 jkruk: Osobiście nie dotknął mnie problem braku pracy i mam wrażenie że kolegów także
02/02/2010 - 22:02 sstar: Wróćmy na Rodos, ew. inne międzynarodowe zawody sommelierskie. Jak wrażenia? Jakie różnice między naszym rodzimym konkursem?
02/02/2010 - 22:03 jkruk: Moja uwaga miała być żartem, zdarza że się wkręcamy w og ólne narzekania
02/02/2010 - 22:03 guest-4: mozna odpowiedziec na pytanie zadane przez honey?
02/02/2010 - 22:03 jkruk: Mistrzostwa były nie samowite i tych polskich nie da si ę porównać
02/02/2010 - 22:03 sstar: Czemu?
02/02/2010 - 22:03 jkruk: Le Regina
02/02/2010 - 22:04 sstar: Odpowiedz Guest 04 :)
02/02/2010 - 22:04 jkruk: Np, wymiar, rozgłos, prasa, zainteresowanie
02/02/2010 - 22:04 guest-4: La Regina to za drogo .....myslalem ze taniej będzie gdzies
02/02/2010 - 22:04 jkruk: Poczucie że się obcuje z najlepszymi w Świecie
02/02/2010 - 22:05 jkruk: Uczy pokory
02/02/2010 - 22:05 sstar: Oprócz pokory czego jeszcze Pan tam się nauczył?
02/02/2010 - 22:05 celeste: najwieksze sommelierskie marzenie?
02/02/2010 - 22:05 celeste: zawodowe, oczywiscie ;)
02/02/2010 - 22:05 jkruk: celeste, właśnie je spełniam
02/02/2010 - 22:06 guest-1: pisze Pan w wywiadzie coś innego, ale to jakby nie jest dziwne, bo próbuje Pan sprzedać usługę... mimo tego nie rozumie dlaczego unika Pan odpowiedzi na proste pytania dotyczące oferowanej usługi. Niestety widzę, że nie otrzymam żadnej odpowiedzi na temat głównej działalności jaką Pan oferuje, w związku z tym nie będę już przeszkadzał w rozmowach o Chinon i smakach. Szkoda, że nie ma sznasy na żadną merytoryczną rozmowę na temat podstawowej działalności 4senses...
02/02/2010 - 22:06 jkruk: sstar
02/02/2010 - 22:06 celeste: czat u sstara?
02/02/2010 - 22:06 celeste: :)
02/02/2010 - 22:06 jkruk: to też, ale lokal
02/02/2010 - 22:06 jkruk: sstar to dziwne połączenie ale pokory i dumy
02/02/2010 - 22:07 sstar: Na czym polega Pana zaangażowanie w SSP?
02/02/2010 - 22:09 jkruk: Ostatnio zaproponowałem spotkanie o kawie, które zorganizuje z różnymi dostawcami i baristami
02/02/2010 - 22:09 sstar: Przypomnę, że chodzi o Stowarzyszenie Sommelierów Polskich.
02/02/2010 - 22:09 jkruk: Sommielier winien mieć wiedzę o r óżnych u żywkach, czyli kawa, herbata , cygara, alkohole mocne itd
02/02/2010 - 22:10 guest-4: dzis byly nominacje w LA więc luz ne pytanie : ulubiony film?
02/02/2010 - 22:10 honey: guest-1, Pan Jerzy juz Ci proponował kontakt osobisty, jeśli usługa Ci nie będzie odpowiadała, to nie korzystaj - tak bym poradził
02/02/2010 - 22:10 jkruk: guest 1 przypomnij to pytanie bo nie nadążam
02/02/2010 - 22:10 sstar: Ulubiona piosenka, no i ulubione wino ;)
02/02/2010 - 22:10 celeste: jesli mialby Pan do smierci pic tylko biale lub czerwone, to biale czy czerwone?
02/02/2010 - 22:11 guest-4: ale najpierw film
02/02/2010 - 22:11 celeste: i dlaczego? :)
02/02/2010 - 22:11 jkruk: nie wiem co odpisać więc banalnie, bezdroża
02/02/2010 - 22:11 jkruk: czemu, chyba jasne
02/02/2010 - 22:12 sstar: pinota Pan lubi?
02/02/2010 - 22:12 sstar: a merlota?
02/02/2010 - 22:12 jkruk: Piosenka, ostanio Tom Waits i utwór nie wiem czy taki tytuł ale śpeiwa o "burgundy sky", powód ten sam jak film
02/02/2010 - 22:13 jkruk: Merlota dobrego pi łem w weekend
02/02/2010 - 22:13 sstar: Jakiego?
02/02/2010 - 22:13 jkruk: Chateau Moulin Pey Labrie AOC anon Fronsac
02/02/2010 - 22:13 jkruk: Canon
02/02/2010 - 22:14 jkruk: 2005
02/02/2010 - 22:14 honey: co Pan sądzi o Garym Vaynerchuku?
02/02/2010 - 22:14 jkruk: Mocny merlot, więc jak ktoś lubi dla miękkości to niech nie tyka
02/02/2010 - 22:15 jkruk: Gary jest mocny i mistrz e marketingu
02/02/2010 - 22:15 honey: a Gary merytorycznie?
02/02/2010 - 22:15 sstar: Myślał Pan aby się na Garym wzorować? W e-marketingu, rzecz jasna.
02/02/2010 - 22:16 jkruk: Swoboda, język, bezpośredniość to cechy przez które wielu go kupuje, ja też
02/02/2010 - 22:16 guest-1: honey: nie rozumiem waszego podniecenia. Kontakt osobisty kończy się ogólnikami o "cudownym" szkoleniu, brak w nim weryfikacji i jakiegokolwiek przykładu na skuteczność. Tymczasem pytanie na publicznym czacie jest inne i wymaga nieco większej uczciwości. Ale chyba jednak nie, bo mimo, że niby tu są pasjonaci wina, to milsze są pytania o ulubiony film niż o szeroko reklamowaną działaność Gościa. No ale taka Polska właścnie, gdzie lepiej się pogłaskać i pisać o ulubionym winie, niż napisać o tym co "sprzedaje" się w każdym medium dostępnym...
02/02/2010 - 22:17 jkruk: Język mówiony jest moją lepszą stroną, niż pisany, co wida ć, ale nie aż tak
02/02/2010 - 22:17 guest-1: a Gary to klasyczny viral, nie wiem kto kupuje taki sposób reklamy.
02/02/2010 - 22:17 sstar: Guest01, zadaj krótkie pytanie, bez odpowiedzi ;)
02/02/2010 - 22:17 celeste: Guest - 1: ja generalnie zgadzam sie z toba, jak jest pytanie to fajnie byloby uslyszec jakies konkrety, ale jezeli zaczales od podtekstow, to sie nie dziw, ze sa nerwy
02/02/2010 - 22:17 guest-1: zadałem już 3 razy. pozostało bez odpowiedzi
02/02/2010 - 22:18 celeste: przepraszam za ta dygresje, nie wiem jakie tu sa zasady, sstar ;)
02/02/2010 - 22:18 jkruk: guest 1 po pierwsze nie chcę się dzielić tymi technikami, bo moje usługi stracą część sensu
02/02/2010 - 22:18 guest-1: celeste: jakie podteksty? wywiad w którym sąkonkretne dane i wypowiedzi to chyba nie są "podteksty"?
02/02/2010 - 22:19 sstar: Może krócej, zapytaj Guest01? Jak nie dołączysz w nim odpowiedzi, będzie czytelniejsze :)
02/02/2010 - 22:19 honey: Czy czyta Pan sstarwines.pl?
02/02/2010 - 22:19 jkruk: Przekazując dowody skuteczno ści muszę przekazać badania, a wtedy gdzie moje swiadczenie
02/02/2010 - 22:20 jkruk: 2 nie jest to podstawowa usługa, a bie żąco poboczna, bo mam swoją działalność i lokal
02/02/2010 - 22:20 guest-1: Gary to żenada. A czy nie jest czasem tak, że te "techniki i usługi" to zwykle "robienie klienta w konia"?
02/02/2010 - 22:21 jkruk: W większości przypadków rozliczenia następują z wyników wzrostu między czasem bie żącym, a przyszłym po moim doradztwie. Czyli Brak ryzyka.
02/02/2010 - 22:21 celeste: guest 1: tak zrozumialam te wszystkie cudzyslowia, jesli nadinterpretowalam, to sory. co zlego, to nie ja. Osobiscie sama chcialabym znac chociaz pobieznie plan dzialania takiego doradcy.
02/02/2010 - 22:21 sstar: Celeste pytał(a) o wino: białe czy czerwone, jeśli jedno trzeba by wybrać.
02/02/2010 - 22:21 guest-4: czyli najlepiej robic szkolenia przed listopadem :)..
02/02/2010 - 22:21 guest-1: no ja nie pytam o "techniki" tylko o konkretne dane. jeśli są KONKRETNE restauracje które mają ten wzrost, to wystarczy nazwa, resztę zweryfikuję sam... no i skoro wymienia Pan jako nauczycieli "zarządzających" restauracją Pana Pióro i Bońkowskiego, to jaką tajemnicą jest która to? To nie pytania o takemne techniki, tylko z dowody na skuteczno ść. tego nie ma w wywiadzie ani reklamach.
02/02/2010 - 22:22 celeste: no pytalam o niale lub czerwone, ale zostalam pominieta w ferworze....
02/02/2010 - 22:23 jkruk: To jest odpowiednia karta, (przejrzystość, czytelność, komunikatory typu - SUPER RELACJA/CENA/JAKOŚĆ, wino dla konesera, mocna tanina idt
02/02/2010 - 22:24 jkruk: taka karta pozwala na sprzedaż przy gorszej formie obsługi\
02/02/2010 - 22:24 jkruk: 2 szkolenie personelu
02/02/2010 - 22:24 jkruk: 3. Dodatkowa rekomendacja 5 win
02/02/2010 - 22:24 jkruk: dziennie
02/02/2010 - 22:24 jkruk: 4 rekomendacja wina do potraw
02/02/2010 - 22:24 guest-7: witam
02/02/2010 - 22:25 jkruk: Białe przepraszam celeste
02/02/2010 - 22:25 jkruk: Riesling
02/02/2010 - 22:25 jkruk: Ale on ma wiele twarzy
02/02/2010 - 22:25 jkruk: witam
02/02/2010 - 22:25 sstar: Honey pytał: czy czyta Pan Sstarwines.pl ;)
02/02/2010 - 22:25 honey: tak jest
02/02/2010 - 22:26 jkruk: Jakoś tu trafiłem
02/02/2010 - 22:26 jkruk: :)
02/02/2010 - 22:26 jkruk: czytam, ale przepraszam za brak aktywności w opisach win
02/02/2010 - 22:26 sstar: A guest01 pytał chyba o restauracje w których Pan doradzał.
02/02/2010 - 22:26 jkruk: aktywności jakiejkolwiek
02/02/2010 - 22:27 honey: Czy zdarza się Panu zaoferować klientowi wino, którego sam Pan nie lubi?
02/02/2010 - 22:27 guest-4: a jakie inne polskie blogi o winie czytasz?
02/02/2010 - 22:27 jkruk: Zaoferować nie, mało tego jak sam weźmie to zaproponowałbym nieśmiało alternatywę
02/02/2010 - 22:28 jkruk: ale teraz mi to nie grozi, za złą nie chwyci:)
02/02/2010 - 22:28 sstar: Sstarwines to nie jest blog ;) A co do aktywności to zapytam a propos jakie było Pana pierwsze wino, dopiszemy do wątku: http://www.sstarwines.pl/Moje_pierwsze_wino
02/02/2010 - 22:29 sstar: Czy ma Pan piwniczkę ;)?
02/02/2010 - 22:29 sstar: Prywatną!
02/02/2010 - 22:29 jkruk: Te skarbiec wina był. W pustynni winnej na lubelszczyźnie to fajne źródełko
02/02/2010 - 22:30 sstar: Czy czytuje Pan winną/kulinarną prasę? Polską? Zagraniczną?
02/02/2010 - 22:30 jkruk: Pierwsze wino, to chyba sofia jako niepełnoletni, słabo pamiętam
02/02/2010 - 22:30 jkruk: nie przez ilość !
02/02/2010 - 22:31 honey: A jakie wina są Pana zdaniem najbardziej niedoceniane?
02/02/2010 - 22:31 jkruk: Małą ilość butelek, więc nie ma się czym chwalić
02/02/2010 - 22:31 sstar: Przypomnę, że w lubelskiej pustynii działa Monte di Vino, zna Pan ofertę tego importera?
02/02/2010 - 22:32 celeste: co chce pic polski konsument?
02/02/2010 - 22:32 sstar: Butelki do bieżącej konsumpcji, czy odkłada Pan jakieś białe kruki ;)
02/02/2010 - 22:32 jkruk: Monte di Vino, muszę się zainteresować
02/02/2010 - 22:33 sstar: To proste ;) http://www.sstarwines.pl/sample.php?inc=index.php&imp=Monte%20di%20Vino
02/02/2010 - 22:33 guest-1: Jak Pan skometuje takie twierdzenie: "Zainteresowanie usługami sommeliera jest bardzo małe" i "identyczna sytuacja to bark sommeliera w restauracji" wobec tego co Pan pisał przed chwilą o tym że sommelierzy nie mają problemu z znalezienie m pracy.
02/02/2010 - 22:34 jkruk: Wina nie doceniane to sądzę, że te greckie. Sam jestem dowodem, bo z degustacjami tych win jestem na bakier
02/02/2010 - 22:35 guest-1: Giorgio, oszczędź chłopaka, ledwo sobie radzi
02/02/2010 - 22:35 jkruk: Uważam, że sommelier szukając pracy z energią zawsze ją znajdzie. W restauracjach jest jedna z największych fluktuacji. Pracownicy codziennie zwalniani i codziennie zatrudniani.
02/02/2010 - 22:36 sstar: Ale być może znajdzie ją nieco poza zawodem, czy nie tak?
02/02/2010 - 22:36 deo: czerść
02/02/2010 - 22:36 deo: bez "r" :-)
02/02/2010 - 22:37 celeste: Ale czy nie jest tak, ze restauratorom trzeba udowodnic, ze sommelier sie oplaca?
02/02/2010 - 22:37 jkruk: Pamiętam, że 3 razy znajdowałem pracę z tzw "buta", czyli spacer z cv po restauracjach i prosząc o menedżera. Po doświadczeniu w 5 miejscach w 6 już rozmawiaMY z menedzerem w 10 dostajemy pracę
02/02/2010 - 22:37 jkruk: Tak zdobywałem pracę
02/02/2010 - 22:37 sstar: Pytałem o winną/kulinarną prasę? Czytuje Pan? Jakieś inspiracje, kontrowersje?
02/02/2010 - 22:38 guest-1: czyli te twierdzenia w wywiadzie to jednak nie jest rzeczywistość a jedynie marketing?
02/02/2010 - 22:38 jkruk: celeste trzeba!
02/02/2010 - 22:38 guest-4: celeste: jak bedzie dobrze sprzedawal wina to ucieknie do importera albo załozy własny biznes ,dlatego
02/02/2010 - 22:39 deo: nie wiem czy już o tym nie było: czy jest w Polsce popularne w restauracjach umożliwianie klientom przynoszenie własnego wina? Co Pan o tym sądzi?
02/02/2010 - 22:39 celeste: czyli restaurator musi dobrze placic, ja wiem, ale zeby dobrze placil, musi wiedziec za co
02/02/2010 - 22:40 sstar: Czy zna Pan takie restauracje o jakich mówi Deo?
02/02/2010 - 22:40 jkruk: deo, sądzę że w paru się to uda, ostanio sam zaprosiłem grono forumowiczów z własnymi butelkami
02/02/2010 - 22:41 deo: no ale mi nie chodzi o jednorazowe zaproszenia, tylko o regułę. W Anglii to jest coraz bardziej popularne i nawet coraz częścioej nie pobiera się korkowego. A jak u nas?
02/02/2010 - 22:42 sstar: Prasa? Po raz trzeci ;)
02/02/2010 - 22:42 guest-4: deo kiedys w Warszawie bylo tak chyba w cafe brama
02/02/2010 - 22:42 jkruk: MW przede wszystkim
02/02/2010 - 22:42 jkruk: Otaczam się książkami z amazona o po łączeniach kulinarno winnych
02/02/2010 - 22:43 sstar: A z zagranicznych pozycji prasowych? Jakieś kulinarne?
02/02/2010 - 22:43 jkruk: wsród nich Michel Roux Jr
02/02/2010 - 22:43 sstar: Poleci może Pan kilka książek?
02/02/2010 - 22:43 deo: Raoux, ten z okolic Bordeaux?
02/02/2010 - 22:44 jkruk: Mam wiele innych ale pozostaja w sklepie, a nazwisk nie pamiętam
02/02/2010 - 22:44 sstar: Co sądzi Pan o polskich winach? Czy będzie Pan miał jakieś w karcie?
02/02/2010 - 22:44 jkruk: "matching wine with food"
02/02/2010 - 22:46 jkruk: Ominął mnie każdy konwent PW, a innych okazji do ich degustacji za wiele nie ma
02/02/2010 - 22:46 sstar: Ale polskie wina będą u Pana? Czy może nie warto?
02/02/2010 - 22:47 jkruk: szanowni chyba powoli ko ńczymy, jestem wprost z podróży
02/02/2010 - 22:47 jkruk: Warto i będą z penością
02/02/2010 - 22:48 sstar: Dziękuję za udział!
02/02/2010 - 22:48 jkruk: guest 1 czy coś ominąłem
02/02/2010 - 22:48 guest-1: Zatem pora spać i pozdrowienia, mimo braku jakiejkolwiek odpowiedzi.
02/02/2010 - 22:49 guest-1: Podróż wycieńcza. Ja w podróż ruszam, to rozumiem
02/02/2010 - 22:49 sstar: Przypomnę, że za tydzień gościć będziemy autora portalu Winomania.pl Sławka Chrzczonowicza, dla którego wina francuskie nie mają tajemnic.
02/02/2010 - 22:49 jkruk: Nieusatysfakconowanych zapraszam na kawę i odpowiem
02/02/2010 - 22:49 guest-1: To gość od Vinariusa? Czy jak to teraz się zowie?
02/02/2010 - 22:49 deo: no to wpadnę jak będę w Warszawie :-)
02/02/2010 - 22:49 sstar: Zapraszam tymczasem na kontynuację w pokoju: http://www.sstarwines.pl/drupal-6.10/node/100 I ty możesz zostać sommelierem ;)
02/02/2010 - 22:49 deo: był od vinariusa
02/02/2010 - 22:50 guest-1: ale już nie ma tego chyba?
02/02/2010 - 22:50 deo: teraz to nie wiem od czego jest
02/02/2010 - 22:50 sstar: Dziękuję raz jeszcze!
02/02/2010 - 22:50 deo: vinarius chyba jest ale bez śławka
02/02/2010 - 22:50 honey: Dziękujemy
02/02/2010 - 22:50 celeste: dzieki
02/02/2010 - 22:50 guest-1: odwrotnie chyba
02/02/2010 - 22:50 jkruk: Dzi ękuję
02/02/2010 - 22:50 deo: hehe
02/02/2010 - 22:50 deo: to na pewno
02/02/2010 - 22:50 guest-1: nie hehe
02/02/2010 - 22:50 guest-4: dzieki
02/02/2010 - 22:51 guest-1: tylko tak
02/02/2010 - 22:51 sstar: Zamykamy ten pokój, uwaga...
02/02/2010 - 22:51 deo: że nie ma firmy Vinarius? strona w necie jest
02/02/2010 - 22:52 guest-4: nie zdazylem zapytac czy zna Berlus coniego
02/02/2010 - 22:52 sstar: Jeszcze raz dziękuję zaproszonemu Gościowi oraz Wam wszystkim!
02/02/2010 - 22:52 guest-1: I Carli Bruni
02/02/2010 - 22:53 sstar: Dobranoc!